Mengapa wajib lulus matapelajaran sejarah tidak matapelajaran agama Islam?

APA KATA BERITA HARIAN (http://www.bharian.com.my)

Sejarah wajib lulus 2013

2010/10/24

KUALA LUMPUR: Sejarah menjadi mata pelajaran wajib lulus bagi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mulai 2013 dan dilaksanakan sebagai mata pelajaran teras mengikut Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) tahun berikutnya.

Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata syarat wajib lulus itu seperti mata pelajaran Bahasa Malaysia sebagai syarat mendapat SPM.

Sambil menjelaskan keputusan Kementerian Pelajaran itu selaras pandangan sebahagian besar perwakilan pada Perhimpunan Agung UMNO 2010, beliau berkata, Sejarah ketika ini mata pelajaran teras pada peringkat sekolah menengah yang wajib diambil semua pelajar tetapi tidak wajib lulus.

“Kita kena beri masa sedikit bagi mengelakkan terkejut. Tempoh diperlukan untuk kita melatih guru dan menyediakan pelajar menghadapi sistem baru ini,” katanya ketika menggulung perbahasan, semalam.

Dalam konteks sama, Muhyiddin berkata, Sejarah dijadikan mata pelajaran teras mengikut KSSR mulai 2014, berbanding elemennya diajar melalui subjek Kajian Tempatan di sekolah rendah pada ketika ini.

Katanya, KSSR dilaksanakan dari Tahun Satu mulai tahun depan, diikuti Tahun Dua dan seterusnya sehingga lengkap satu pusingan pada 2016.

“Kurikulum baru ini adalah penambahbaikan Kurikulum Baru Sekolah Rendah (KBSR).

KSSR akan memberi penekanan kepada pendekatan secara hands-on learning, di samping keupayaan berbahasa, pembelajaran berasaskan projek dan pelbagai jenis pembelajaran yang menyeronokkan,” katanya.

Muhyiddin berkata, kementerian juga bersetuju memulakan pelaksanaan pentaksiran berasaskan sekolah pada 2014 menggantikan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang akan dimansuhkan, iaitu dua tahun lebih awal berbanding perancangan asal.

Beliau juga bersetuju kemungkinan satu laporan baru dikeluarkan mengenai cara menambah baik keseluruhan sistem pendidikan negara pada masa depan, sebagai langkah penilaian semula secara berterusan.

Mengenai pendidikan teknik dan vokasional (VOCTECH), Muhyiddin berkata, ketika ini hanya kira-kira 10 peratus atau 40,706 daripada keseluruhan pelajar mengambil bidang itu.

Beliau berkata, sasaran ditetapkan Kementerian Pelajaran ialah meningkatkan bilangan itu sekali ganda iaitu kepada 20 peratus (81,000 pelajar) menjelang 2015.

Mengenai kebajikan guru, Muhyiddin berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, bersetuju peruntukan RM10 juta diberi kepada Yayasan Guru Malaysia Berhad.

Bagi menjaga kebajikan guru, Yayasan Guru Tun Hussein Onn ditubuhkan dijangka awal tahun depan.

APA KATA SAIFULMERAHS (http://saifulmerahs.blogspot.com)

Wajib lulus Sejarah, sejarah yang merapu

Mengapa tidak matapelajaran agama Islam?

Apabila Timbalan Perdana Menteri mengumumkan bahawa subjek Sejarah akan dijadikan subjek teras serta wajib lulus, maka ramailah yang memberi komen menyokong saranan berkenaan. Komen tidak menyokong tentunya tidak akan disiarkan di media kerajaan. Rakyat hanya mampu mendengar dari sebelah pihak sahaja. Tentunya penilaian yang lebih adil tentang isu berkenaan tidak dapat dibuat.

Ada penyokong yang menyatakan saranan ini akan menyebabkan pelajar lebih memberikan penumpuan kepada subjek berkenaan. Ada yang mengaitkan subjek ini dengan kontrak sosial serta tidak kurang juga yang mengaitkannya dengan susur galur perkembangan Malaysia dan Kesultanan Melaka.

Sebagai seorang rakyat yang cintakan negara, tentunya kita tidak akan menolak perkara ini bulat-bulat. Kita sangat memahami kepentingan sejarah sebagai landasan untuk kita bergerak maju ke hadapan.

Alangkah baiknya jika berita yang diterima, wajib lulus subjek Pendidikan Islam SPM 2010. Bagi yang bukan Islam, mereka wajib lulus subjek keagamaan dan moral yang mereka ambil. Lebih molek lagi, wajib mendapat kepujian sebagai syarat memperolehi Sijil SPM.

Sebagai orang biasa, tentunya kita dapat membezakan antara kesan tidak menguasai sejarah negara dengan kesan tidak menguasai agama, yang mana lebih buruk ? Walaupun kita memperjuangkan sejarah, jangan pula kita mendiamkan kepentingan beragama.

Jika subjek agama betul-betul dihayati tentunya isu kontrak sosial akan selesai kerana panduan yang disediakan oleh Islam adalah cukup lengkap. Banyak masalah-masalah moral peringkat nasional seperti rogol, bunuh, curi, rasuah boleh dikurangkan. Adakah isu keruntuhan moral kurang penting berbanding isu kontrak sosial.

Mungkin kerajaan beranggapan sudah memadai dengan pembinaan sekolah-sekolah agama rakyat, masjid dan surau yang merata-rata, kelas fardu ain, majlis Khatam Quran Mega, Majlis Musabaqah Peringkat Antarabangsa, Anugerah Tokoh Maal Hijrah dan lain-lain lagi yang telah dianjurkan.

Mungkin ada yang beranggapan bahawa wajib lulus subjek Agama tidaklah penting berbanding subjek Sejarah. Adakah kita tidak bimbang dengan mengetahui Sejarah, anak-anak kita akan mengetahui bahawa Melaka itu ditempa bersama Islam, Terengganu, Kelantan memang tidak asing lagi dengan peranan ulama silamnya juga Pengaruh Islam di Kedah serta negeri-negeri lain di Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Tidakkah kita bimbang, nanti anak-anak kita akan tahu bahawa seluruh Nusantara terpahat sejarahnya bersama kedatangan Islam.

Mungkin juga isu subjek Sejarah ini hanya ditimbulkan bagi menyelamatkan survival politik kumpulan tertentu sahaja. Perubahan ini sebenarnya lebih diperlukan untuk subjek lain seperti Pendidikan Islam berbanding Sejarah. Jangan pula kita memahat satu lagi sejarah yang merapu pada tahun 2013 nanti.

Keropok Lekor

Terengganu.

+++++++++++++

Pasti ada sesuatu yang tersirat.

Advertisements

7 responses to this post.

 1. I personally wish to bookmark this post, “Mengapa wajib lulus matapelajaran sejarah tidak matapelajaran agama Islam?
  Shahrazas Weblog” on my own web site. Do you really care in case I personallydo?
  Thanks -Sergio

  Balas

 2. My relatives every time say that I am wasting my time here at web, except I
  know I am getting knowledge every day by reading thes nice posts.

  Balas

 3. Amazing issues here. I’m very glad to look your post.
  Thank you a lot and I’m looking ahead to contact you.
  Will you please drop me a e-mail?

  Balas

 4. Everything is very open with a very clear explanation of the
  issues. It was really informative. Your website is very
  helpful. Many thanks for sharing!

  Balas

 5. I think the admin of this website is really working
  hard for his web site, for the reason that here every material is
  quality based material.

  Balas

 6. Hi I don’t know whether it’s me or the website but it’s loading extremely
  slow for me, it took me like a minute or so to finally load and yet digg works absolutely
  . Anyways, I need to appreciate you for attaching amazing content.
  Perhaps it has been necessary to plenty of people who came here.
  I really hope I will be able to get even more awesome
  things and I also should compliment you by saying you have
  done fabulous work. After looking at the blog post, I have book-marked
  the website.

  Balas

 7. Hello very nice website!! Man .. Beautiful ..
  Superb .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I’m glad to search out so many helpful information here in the put up,
  we need work out extra strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

  Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: