Rakyat Selangot ditipu dan dilenyek oleh kerajaan BN dan Syrikat Air Selangor (Syabash)

APA KATA AMALYSIANINSIDER (http://www.themalaysianinsider.com)

Tarif air tidak berubah sehingga penstrukturan semula industry air Selangor selesai

SHAH ALAM, 29 Sept 2010 – Tarif air di Selangor tidak akan berubah sehingga penstrukturan semula industri air di negeri itu selesai, kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Beliau berkata syarikat pengurusan air di negeri itu, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) tidak boleh menaikkan tarif air di Selangor walaupun telah dipersetujui Kerajaan Persekutuan.

“Syabas perlu mendapat kebenaran Kerajaan Selangor sebelum menaikkan tariff air, dan saya menegaskan bahawa Kerajaan Negeri tidak akan membenarkan kenaikan selagi rundingan penstrukturan semula industri air tidak selesai.

“Oleh itu, rakyat Selangor tidak perlu gusar dengan berita berkenaan kenaikan tarif air,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan media yang memetik ucapan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Peter Chin Fah Kui pada siding kemuncak Air dan Utiliti Negara semalam, bahawa industri air benar-benar memerlukan kenaikan tarif.

Abdul Khalid berkata kerajaan negeri sentiasa komited dalam menyelesaikan rundingan penstrukturan semula industri air Selangor dan dalam semua rundingan keutamaan Selangor adalah kepentingan pengguna, perkhidmatan air yang efisien dengan harga yang berpatutan.

Beliau berkata rundingan penstrukturan semula terbantut kerana ada pihak yang tidak meletakkan kepentingan rakyat sebagai keutamaan.

Katanya, selain itu ada pihak konsesi yang menuntut pulangan keuntungan melampau sehingga 70 peratus setiap tahun untuk proses pengambilalihan.

“Kerajaan Selangor menegaskan bahawa kajian semula kadar tarif air hanya boleh dibuat selepas proses penyusunan semula industri perkhidmatan air selesai dilakukan.

“Hanya penyelesaian secara menyeluruh ini dapat memastikan industri air diuruskan secara lebih berkesan pada tarif yang munasabah dan tidak membebankan rakyat,” katanya. –

Bernama

APA KATA DETIKDAILY (http://www.detikdaily.net)

KUALA LUMPUR, 26 Nov: Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) menyokong penuh tindakan Kerajaan Selangor yang membantah tuntutan kenaikan tarif air oleh Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) sebanyak 37 peratus berkuatkuasa 31 Mac tahun hadapan.

Pemangku ketuanya, Herman Samsudeen berkata, tuntutan Syabas yang disokong oleh Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi, Datuk Shaziman Abu Mansor adalah satu penganiayaan kepada rakyat.

DPPWP juga, katanya kesal kerana Shaziman bersekongkol dengan Syabas untuk menaikkan kadar tarif air berkenaan jika kerajaan Selangor gagal menyerahkan semua aset industri airnya kepada Pengurusan Aset Air Bhd (PAAB) sebelum 31 Mac hadapan.

“Apa yang berlaku pada hari ini memperjelaskan bahawa Kerajaan Umno BN yang memerintah Selangor sebelum ini telah melakukan pengkhianatan terbesar pada rakyat kerana menandatangani satu penjanjian konsensi pembekalan air bersama Syabas selama 30 tahun dengan meletakkan terma untuk membolehkan syarikat berkenaan menaikan kadar tarif pada tempoh tertentu tanpa perlu melihat kepada keadaan ekonomi negeri dan rakyat,” ujarnya.

Katanya, DPPWP mewakili pengguna air di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya berharap Yang di-Pertuan Agong menghalang hasrat Syabas dan membatalkan perjanjian konsensi yang jelas merugikan rakyat di Lembah Klang.

“DPPWP menyeru seluruh pengguna air di Lembah Klang turun beramai-ramai mengiringi Menteri Besar Selangor pada 5 Disember ini untuk menghantar Memorandum Rakyat ke Istana Negara,” ujarnya.

Jika pengguna air berdiam diri pada hari ini, katanya maka tiada siapa lagi yang dapat menghalang kenaikan tarif air sebanyak 37 peratus itu.

Tambahnya, hatta pihak menteri sendiri hanya mampu memberikan jaminan tidak akan menaikkan tarif air selama setahun kepada Kerajaan Melaka dan Johor walaupun negeri berkenaan sudah berikrar akan menyerahkan aset industri airnya kepada PAAB pada bulan Disember dan Januari nanti.

“Selepas setahun, tarif air tetap akan dinaikkan juga di Melaka dan Johor, apa yang Shaziman mampu buat jika PAAB membuat tuntut sama seperti Syabas hari ini?” soalnya.

Dalam hal ini, katanya rakyat sebagai pengguna air juga yang akan tertindas.

“Cukuplah rakyat melihat Kerajaan Umno BN Selangor telah membuat kesilapan dan mengadaikan sumber air Selangor sebelum ini, jangan tutup mata dan anggap Kerajaan Umno-BN di Melaka dan Johor sudah cukup bijak dalam hal ini,” katanya.

Hakikatnya, kata beliau mereka telah melakukan perkara yang lebih buruk lagi kerana seluruh aktiviti pengurusan air di negeri mereka selepas ini akan diswastakan 100 peratus dan kerajaan negeri bakal hilang kawalan terhadap sumber air negeri.

“Marilah bersama-sama menyokong Kerajaan Pakatan Selangor yang bertekad mempertahankan aset pengurusan air negeri dan hak pengguna air yang mahu tarif air tidak dinaikkan,” ujarnya lagi.

Sumber: Harakah Daily.

_____________

Kesihan betu orang Sealngor. Tapi yang menyokong BN pasti setuju tarif air naik walaupun 1,000 %.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: